Антиоксиданти

Антиоксиданти (біологічні антиокислювачі) - група з'єднань, в яку входять каротиноїди, мінерали, вітаміни.
Дані речовини стоять на варті здоров'я клітин. Вони нейтралізують вільні радикали, перешкоджають пошкодженню мембран, зберігають силу, красу людини. Антиоксиданти не тільки запобігають порушенню цілісності клітин, але і прискорюють відновленню пошкодженим, підвищують опірність організму інфекціям. Таким чином, сполуки захищають від старіння, несприятливого впливу факторів навколишнього середовища, онкологічних, серцево-судинних хвороб.
Антиокислювачі застосовують в медицині для виготовлення біодобавок, препаратів, в харчовій промисловості, як консервант, для зменшення псування продуктів і виробництві, для уповільнення осмоления і стабілізації палива.
Найвідоміші антиоксиданти:
  • мінерали: хром, марганець, цинк, селен, мідь;
  • вітаміни: токофероли і токотрієноли (Е), аскорбінова кислота (С), ретинол (А);
  • каротиноїди: зеаксантин, лікопен, бета - каротин, лютеїн.

Вільні радикали - молекули, у яких відсутній один або кілька електронів. Щодня кожна клітина внутрішніх органів піддається атаці 10 000 дефектних з'єднань. «Подорожуючи» по організму, вільні радикали віднімають у повноцінних молекул шуканий електрон, що підриває здоров'я людини. Пошкоджені клітини перестають повноцінно функціонувати, настає «окислювальний стрес».
Причини появи вільних радикалів в організмі людини:
  • прийом лікарських препаратів;
  • радіація;
  • погана екологія;
  • куріння;
  • ультрафіолетове випромінювання.

Наслідки руйнівного впливу агресивних окислювачів на життєво важливі структури трагічні.
Дефектні сполуки викликають запалення в тканинах, клітинах мозку, нервової системи, прискорюють старіння, порушують імунну функцію, ДНК, що веде до зміни спадкової інформації.
На сьогоднішній день не винайдено засіб, що перешкоджає появі вільних радикалів в організмі. Однак, якби не антиоксиданти людина хворіла б набагато довше, важче, частіше.
Біологічні антиокислювачі перехоплюють дефектну молекулу, віддаючи їй власний електрон, тим самим оберігаючи клітини органів і систем від пошкодження. При цьому, самі антиоксиданти після від'єднання негативно зарядженої частинки не втрачають стійкість.
З'єднання блокують окислювальний процес, сприяють очищенню, відновленню клітин, надають омолоджуючу дію на шкіру.
Антиоксиданти являють собою екологічний десант, який стоїть на сторожі людського організму.

 
Антиоксиданти містяться в гіркому шоколаді, винограді, чорносливі, практично у всіх синьо-червоних ягодах і капусті. Але, все ж, безцінним джерелом антиоксидантів є оливки і оливкова олія: в їх складі присутня досить велика (5 мг в 10 грамах олії) кількість поліфенолів, речовин, що володіють здатністю захищати організм від дії вільних радикалів.