На якому жирі потрібно смажити, аби їжа не шкодила здоров'ю?


Картинки по запросу еда в сковородкеНА ЯКОМУ ЖИРІ ВАРТО СМАЖИТИ ЇЖУ: на олії чи на тваринному жирі? 


Ми вирішили остаточно розствати крапки над і в цьому питанні. Результати виявилися цікавими.
В одному із проведених досліджень взяли участь мешканці міста Лестер. Щодня вони готували їжу на різних жирах та оліях, а залишки зі сковорідок відправляли на аналіз в Університет Де Монфро у Лестері.

Там професор Мартін Ґрутвелд проводив паралельний аналіз — нагрівав ті самі види жирів до температури смаження. І ось якого висновку він дійшов:
Соняшникова та кукурудзяна олії непогані, якщо їх НЕ нагрівати, як це відбувається при смаженні. Це простий закон хімії: корисний продукт на сковорідці перетворюється на дуже шкідливий
Тому пам’ятайте, олії, багаті на поліненасичені жири (соняшникова та кукурудзяна), виробляють багато альдегідів, споживання чи вдихання яких пов’язують із підвищенням ризику серцево-судинних хвороб та раку.

А от олії, багатші на мононенасичені та насичені кислоти, тут мова йде про оливкову та ріпакову олії, значно стриманіше реагують на нагрівання.

НА ЧОМУ КРАЩЕ СМАЖИТИ?

За словами професора Ґрутвелда, готувати та, зокрема, смажити краще на ОЛИВКОВІЙ ОЛІЇ, що не утворює шкідливих сполук, що небезпечні для людського організму.

Окрім цього, він радить використовувати для приготування їжі СМАЛЕЦЬ, який багатий на мононенасичені кислоти.
Якби я обирав між смальцем і поліненасиченими жирами (соняшникова та кукурудзяна олії), я без жодних сумнівів обрав би смалець.

Отже, Ґрутвелд радить уникати соняшникової та рослинної олії в принципі. Споживати оливкову олію для салатів, випічки та легкого обсмажування страв. А от смалець, що утворюється з жирових відкладень свиней, найліпше використовувати для приготування їжі на високих температурах і не споживати в сирому вигляді.